Må bra i tarmen – må bra i hjärnan

Hjärnfoskaren Katarina Gospic visar på ett mycket pedagogisk sätt vilken roll tarmarnas välmående påverkar vår hjärna och hur vi mår, när hon träffar Malou von Sivers i Efter 10.

Malou träffar hjärnforskaren Katarina Gospic.

Vår tarm kan liknas vid en sil och släpper ut livsviktiga näringsämnen som kroppen behöver. Den fångar samtidigt upp det som är skadligt för oss, t.ex. bakterier, parasiter, gifter samt mat som inte brutits ner ordentligt.

Många av oss drabbas av läckande tarm, tarmpermeabilitet, vilket då innebär att tarmen inte bara släpper igenom det som är bra för oss utan även skadliga ämnen. Det kan trigga igång inflammatoriska ämnen som sprider sig i kroppen och bidrar till sjukdomar.

Det är vårt immunförsvar som skapar inflammationerna för att ta hand om okända och skadliga ämnen. Att immunförsvaret skapar korta tillfälliga inflammationer är livsnödvändigt för oss eftersom det håller oss friska. Däremot när det dagligen skapas inflammationer så kan det ge oss olika besvär och sjukdomar i magen, huden och mentalt.

Vad kan vi göra för att få våra tarmar att må bättre? Jo, som med det mesta så handlar det om kost, minskad stress och tillräckligt med sömn.

När det gäller kosten bör vi undvika socker, gluten, alkohol och mjölkprodukter. Istället ska vi hålla oss till nyttiga proteinkällor som fågel och fisk, bra fetter som kokosolja och olivolja, kolhydrater i form av råris, quinoa, chiafrön och bovete, grönsaker som helst ska vara råa samt rotfrukter och bär. Välj ekologiska och obehandlade livsmedel eftersom de innehåller mer näring och enzymer. Du får dessutom i dig mindre gifter och bidrar till en friskare värld.

Att minska stressen är inte lätt men alla kan unna sig en lugn stund varje dag. Ta en promenad eller ägna en stund åt meditation eller yoga. Det är kontinuiteten som är viktig, bättre med en kort stund än ingen stund alls.

När vi sover återhämtar sig kroppen. Celler återbildas, vårt immunförsvar jobbar på högtryck och vi laddar vårt mentala batteri. Det är därför viktigt för oss att faktiskt sova tillräckligt mycket.

Jag har psoriasis, om än i en mycket lindrig form, och hoppas nu att det ska bli bättre om jag hjälper mina tarmar att må bättre.

 

Mer fakta och mer information om vad du kan äta för att dina tarmar ska må bra hittar du här: https://magkliniken.se/5-steg-for-att-laka-en-lackande-tarm/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *